Κυριακή, Φεβρουάριος 05, 2023
Email: pdeamthr@sch.gr | Τηλ: 2531083530 | Ταχ.Διευθ. Τέρμα Σισμάνογλου Κομοτηνή |ΤΚ 69133

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999 ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αποσκοπώντας στην ανάδειξη ενός σημαντικού προβλήματος με παγκόσμια διάσταση. Εκκίνηση και αφορμή για την παραπάνω ανακήρυξη ήταν το γεγονός ότι η ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Δυστυχώς, η επέτειος αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου οι γυναικοκτονίες και τα περιστατικά έμφυλης βίας συγκλονίζουν καθημερινά την κοινή γνώμη.

Η οδύνη και ο προβληματισμός όλων των μελών της εκπαιδευτικής μας κοινότητας ήταν και παραμένει σε ύψιστο βαθμό για όλες τις γυναίκες που αποτέλεσαν θύματα βίας. Από τις ταινίες του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου, όπως «το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» κ.α., έχουν περάσει αρκετά χρόνια και έχουν συμβεί αρκετές αλλαγές στην αντιμετώπιση της κοινωνίας απέναντι στη γυναίκα. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι η βία κατά των γυναικών και οι επιπτώσεις της  απαιτούν τόσο εκπαιδευτικές παρεμβάσεις όσο και θεσμικά μέτρα.

Οι Επιτροπές Ισότητας των Φύλων στοχεύοντας στην εφαρμογή πολιτικών έμφυλης ισότητας και στην άρση των έμφυλων στερεοτύπων, των ανισοτήτων, του σεξισμού και της έμφυλης βίας έχουν λαμπρό πεδίο δράσης.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη σημερινή επικρατούσα κατάσταση οφείλουμε την αλλαγή πρωτίστως του εαυτού μας και κατόπιν τη συμβολή μας στην εκπαίδευση των παιδιών μας ώστε να διαμορφώσουμε τον αυριανό δημοκρατικό πολίτη που διέπεται από ισονομία, ισοπολιτεία, ενσυναίσθηση, σεβασμό του διαφορετικού και της ανθρώπινης  υπόστασης.

--
--